Dr med dent Tatjana Knego

Ordinacija za opću dentalnu medicinu,
ortodonciju, oralnu kirurgiju i rtg-ortopan

Ljuskice ZA ZUBE - ordinacija Knego

(slike prije i poslije)

13 god. iskustva u radu sa ljuskicama, centar specijaliziran za estetske radove


1) Slike ljuskica prije i poslije
2) Općenito o ljuskicama
3) Laminati - ljuskice bez brušenja zubi
4) Cijene ljuskica i zašto su kompozitne ljuskice loše
5) Ljuskice za zube su TRAJNO rješenje, kako se ponašati sa njima
Makeoveri ljuskicama u Dental Estetic Studiu...

zubne ljuskice

Ljuskice


Izrada laminata

izrada laminata

Kombinacija ljuskica i navlaka u CADCAM tehnici

kobinacija ljuskica za zube i navlaka

Laminati na gornjim dvojkama koji su bez brušenja izrazili volumen i ljepši osmijeh


Laminati stavljeni na zube bez prethodnog brušenja zubi.


Ljuskice gore i dolje koje su popunile velike razmake između zubi te bojom i oblikom napravile idealan osmijeh.


Ljuskice na gornjih i donjih 6 zubi i donjim jedinicama.


Ljuskice samo na gornjih 6 prednjih zubi.


Make over kombiniranjem ljuskica i bezmetalnih navlaka u skladan osmijeh.


Slučaj tretiran kombiniranjem bezmetalnih navlaka i ljuskica.


Ljuskice - na 6 prednjih zubi.


Ljuskice - make over ljuskicama


Ljuskice na gornjih 10 zuba nakon sanacije gingivitisa


Ljuskice na 4 prednja zuba


Ljuskice na prednja 4 zuba i kompozitna korekcija vrhova trojki


Ljuskice na 6 prednjih gornjih zubi

GORNJI ZUBI

Ljuskice na 6 prednjih gornjih zubi

GORNJI ZUBI

Na pacijentici koja ima široku čeljust i preuske zube isključivo ortodontskom terapijom se nije mogla riješiti estetika bez postave ljuskica.

ortodoncija u kombinaciji s ljuskicama

Slučaj kako se i muški osmijeh jako može promijeniti sa porculanskim ljuskicama.


Sa šest porculanskih ljuskica i izbjeljivanjem postignut je prekrasan osmijeh


Istrošeni, kratki i potamnjeli zubi presvučeni porculanskim ljuskicama koje su vratile dužinu i svjetlinu


Slučaj manjka gornjih dvojki korigiran ljuskicama


Porculanske ljuskice na prednja 4 zuba i izbijeljeni okolni zubi

trajnost zubnih ljuskica

Istrošena caklina na zubnim vratovima zaštićena sa porculanskim ljuskicama sa kojima smo dobili formu, svjetlinu i lijepi osmijeh

ljuskice za zube od porculana

Porculanske ljuskice na prednjim zubima i bezmetalne navlake na stražnjim zubima po želji pacijentice u izuzetno svijetloj boji

bezmetalne navlake na stražnjim zubima

Makeover ljuskicama

bezmetalne navlake na stražnjim zubima

6 ljuskica u gornjoj čeljusti

6 ljuskica u gornjoj čeljusti

Makeover ljuskicama na prednjim zubima i bezmetalnim navlakama na stražnjim zubima vrlo prirodne boje po želji pacijentice.

zubi vrlo prirodne boje

6 ljuskica na gornjim prednjim zubima promijenile su jako osmijeh


Nakon ortodontske terapije ljuskicama je postignuta lijepa forma i boja zubi


Općenito o ljuskicama

Ljuskice su porculanske ljuske koje se izrađuju nakon minimalnog brušenja samo prednje stijenke zuba i cementiraju specijalnim cementima na zub. Izrađuju se u zubnom laboratoriju press tehnikom ili kompjuteriziranom CAD/CAM tehnologijom. Stavljaju se kada je na prednjim zubima potrebno promijeniti:

  • oblik zuba
  • boju zuba
  • položaj zuba
  • laganu ortodontsku anomaliju

Uvjet je da zubi nisu prejako uništeni od karijesa, tj. da nemaju velike ispune. Rezultat stavljanja ljuskica je izuzetno velika estetska promjena osmjeha pacijenta sa minimalnim brušenjem prirodnog zuba i velikom trajnosti takvog rada. Često ih kombiniramo sa prethodnim izbjeljivanjem tako da je krajnji cjelokupan efekt novog osmjeha bijeliji i svježiji, jer se tako posvijetle i okolni zubi. Isto tako, kod makeovera ih kombiniramo po potrebi sa cirkonskim mostovima ili e-max navlakama što je krajnji rezultat skladna, estetski prirodna i lijepa cjelina osmijeha. Izrada ljuskica traje 5-7 dana uz nošenje provizornih ljuskica koje odmah izrađujemo nakon brušenja i uvrštene su u našu cijenu ljuskice.

Dr med dent Knego osobno radi svu protetiku u stomatološkoj ordinaciji pa tako i ljuskice. Ljuskicama se bavi više od deset godina što je vrlo važno jer one zahtjevaju jako precizno brušenje i cementiranje, kombiniranjem više vrsta cemenata da bi krajnji ishod bili zubi vrhunske prirodnosti, estetike i trajnosti.


Laminati - ljuskice bez brušenja

Laminati (lumineers) NON PREP TEHNIKA ljuskice su koje se stavljaju na zube tehnikom cementiranja bez prethodnog ikakvog brušenja zubi. Stavljamo ih kad želimo lagano povećati volumen zubi i osmjeha, i njima korigirati formu, loš položaj ili boju zuba. Zbog laganog povećanja volumena zuba i zato što vrlo malo pokrivaju nedostatke ispod nisu česti slučajevi gdje ih možemo stavljati.


CIJENE LJUSKICA

Cijene zubnih ljuskica u stomatologiji variraju najviše prema tome od kojeg materijala su napravljene ali uvijek će kao i drugi zahvati u stomatologiji biti adekvatan omjer kvalitete, estetike i stručnosti doktora koji ih radi. U našoj Zagrebačkoj stomatološkoj ordinaciji Dental Estetic Studio isključivo radimo porculanske ljuskice ili kad je potrebno pokriti tamnu boju zuba u E-maxu jednom od najnovijih bezmetalnih materijala. Takve ljuskice imaju visoku kvalitetu i prirodnost i u oba materijala cijene ljuskica ili laminata su iste. U ordinaciji ne radimo kompozitne ljuskice koje su naravno na tržištu drastično niže cijene, ali im i trajnost ,prirodnost, glatkoća, sjaj tj. estetika se ne mogu mjeriti. Kompozitne ljuskice kad radimo na zahtjev pacijenta tretiramo kao obični kompozitni ispun tj.faseta i cijene takvih ljuskica u našoj ordinaciji su identične cijeni plombe.

U stomatološkoj ordinaciji imamo dvije cijene porculanskih ljuskica ovisno kojim cementom ih cementiramno i da li su još povšinski u glazuri nijansirane tj. individualizirane do maksimalne prirodnosti kao izgledaju kao nova caklina. Tehnika cemeniranja i vrsta cementa jedan su od jako važnih faktora za prirodnost ljuskice kao i za čvrstoću vezivanja sa zubom. Dr Tatjana Knego sa godinama je usavršila tehniku cementiranja možemo reći do savršenstva zato kad se odlučujete za ljuskice vrlo je važno pitati tko će u određenoj ordinaciji Vam raditi ljuskice i koliko ima iskustva, od čega će biti ljuskice napravljene jer cijena ljuskica mora biti adekvatna tome. Za cijene ljuskica u Dental Estetic Studiu informirajte se putem maila, telefonom ili najbolje pregledom na kojem će doktorica Knego Vam precizno sve objasniti i vidjeti da li ste uopće pacijent za taj zahvat.

LJUSKICE SU TRAJNO RJEŠENJE, KAKO SE PONAŠATI SA NJIMA

TRAJNOST

Pacijenti često pitaju koliko su porculanske ljuskice trajno rješenje, koliko su delikatne za žvakanje i što se nesmije sa njima.

Doktorica Knego nakon više od 13 godina bavljenja sa ljuskicama i redovnim kontrolama pacijenata koji su prije toliko godina stavili ljuskice moze reći da su one zaista trajno rješenje i da sa njima osim velikog estetskog zadovoljstva i da štite prednju stijenku zubi nemaju pacijenti nikakvih problema.

Pravo izrađene i od pravilnog porculana porculanske ljuskice su trajno rješenje jer ne mijenjaju boju , čvrste su kao i prirodna caklina , ne troše se i mijenjaju se najčešće tek kada sa starosti se jače povuče zubno meso. Najveća je pogreška kada pacijent misli i sretan je da je dobio jeftine ljuskice i da je tu uštedio. Sigurno će se kroz vijeme pokazati da takve jeftinije njegove ljuskice nisu trajne , možda nisu niti dovoljno prirodne, odljepljuju se .. Itd. Ako su pravilno izrađene i individualizirana naknadnim porculanskim slojem porculanska ljuskica nikada radi sofisticirane i izuzetno precizne tehnike izrade ne mogu takve ljuskice biti jeftine.

Kod toga treba naglasiti 2 stvari koje s izuzetno bitne:

1) Tko vam radi porculanske ljuskice jer je tu izuzetno bitno:

- iskustvo doktora

- iskustvo zubnog tehničara pri izradi

- vrsta cementa i tehnika cementiranja

- pravilno izabrana vrsta porculana

2) Kompozitne ljuskice nisu trajno rješenje za razliku od porculanskih i ne mogu se kvalitetom usporediti sa porculanskim ljuskicama.

Razlika je:

- vremenom promjena boje i žućenje

- nemaju transparenciju i prirodnost

- troše se jako tako da vrlo brzo nemaju prvobitni oblik

- odvajaju se na rubovima

KAKO SE PONAŠATI SA PORCULANSKIM LJUSKICAMA

Ako su pravilno izrađene sa porculanskim ljuskicama se pacijent treba ponašati identično kao sa vlastitim zubima. Dapače, pacijent koji ima ljuskice će zaboraviti na probleme vidljivih plombi na prednjim zubima i njihovo " otkrhavanje" Estetika zubi je sa njima trajno ista i one su ogromno zadovoljstvo za pacijenta.

Što treba paziti kad imate poculanske ljuskice:

- ne čupati pre snažno tvrdu hranu u kontra smjeru od osi ljuskice

- ako primjetite da noću stišćete i škripite zubima trebali bih izraditi noćnu udlagu

- izbjegavati mogućnost udarca jer one nisu čelik i slomiti će se poput prirodne cakline

Higijena zubi sa ljuskicama:

Higijena zubi sa porculanskim ljuskicama je identična kao i prirodnih zubi: pravilno i redovito četkanje zubi, upotreba svakodnevnih zubnih pasta, upotreba najnormalnije dentalnog konca jer ako su ljuskice pravilno cementirane vi između zubi prolazite koncem kao i ranije prije ljuskica.


ŠTO AKO SE PACIJENTU SLOMI ILI ODCEMENTIRA LJUSKICA

Za lom ljuskice uvijek postoji razlog ili udarac , nepažnja ili atipične noćne kretnje radi bruxizma. To se zaista jako rijetko dešava i pacijent se obično sjeti da je bio prije par dana udarac ili je zagrizao košticu i onda taj napuknuti dio nakon par dana se odvojio nekim mekim žvakanjem.

U slučaju takvog problema novu ljuskicu izradimo u 1 dan i potpuno je ista kao i ostale, a ako je samo odcementirana vratimo ju u 10 min.

Doktorica Knego u Dental Estetic Stidiu toliko je usavršila godinama tehniku cementiranja porculanskih ljuskica i upotrebljava najbolje svjetske cemente tako da zaista se teško može desiti odcementiravanje.

VIDEO

VIDEO

© 2017. Stomatološka ordinacija Dental Estetic Studio. Sva prava pridržana. Sve objavljene fotografije su radovi Dental estetic studia i zaštićene su autorskim pravima.