Dr med dent Tatjana Knego

Ordinacija za opću dentalnu medicinu,
ortodonciju, oralnu kirurgiju i rtg-ortopan

PROMJENA AMALGAMSKE PLOMBE - PROTOKOL

PROMJENA AMALGAMSKE PLOMBE - ISPUNA

Amalgamska plomba sadrži živu i druge teške metale za koje je općenito poznato da su štetni za zdravlje. Živa i drugi teški metali se u obliku živinih spojeva i para oslobađaju iz plombe prilikom žvakanja, pranja zubi, ali najviše prilikom skidanja same plombe, stoga treba biti jako oprezan prilikom uklanjanja iste jer su živine pare izuzetno toksične i štetne za zdravlje.

MI U STOMATOLOŠKOJ ORDINACIJI DENTAL ESTETIC STUDIO KAO CENTAR KOJI SE BAVI ZDRAVOM, HOLISTIČKOM STOMATOLOGIJOM GODINAMA UPUĆUJEMO JAVNOST NA ŠTETNOST AMALGAMSKIH PLOMBI I VODIMO RAČUNA KAKO IH SKIDATI!

ZBOG PRISUTNOSTI TEŠKIH METALA toksičnost amalgamskih tzv."srebrnih" plombi povezuje se često s:

- Alzheimerovom i Parkinsonovom bolesti
- multiplom sklerozom
- problemima s probavnim sustavom: Chronova bolest, kolitis, gastritis
- bubrežnim tegobama, pojavnošću tumora, astme
- problemima s koncentracijom i učenjem, anksioznost, depresija itd.

Brojna istraživanja su pokazala povezanost između amalgamskih plombi i zdravstvenih poteškoća. Amalgamske plombe ne zadovoljavaju niti estetske zahtjeve zbog svoje tamne boje, obojenja zuba i okolnog zubnog mesa (tamno prosijavanje).

Upravo iz tih razloga, pacijenti se sve češće odlučuju na promjenu amalgamskih plombi i njihovu zamjenu bijelim, estetskim plombama.

Protokol uklanjanja amalgamske plombe

U našoj zubnoj ordinaciji u centru Zagreba "Dental Estetic Studio" posvećena je velika pažnja uklanjanju amalgamskih plombi, kako bi pacijent minimalno udisanjem živinih para i gutanjem čestica amalgamske plombe u organizam unio štetne živine spojeve.

Prilikom skidanja poštuje se sljedeći protokol:

1. u usta pacijenta se obavezno postavlja gumeni posebni štitnik koji odmiče okolna tkiva od amalgamske plombe. TIME SE IZOLIRA MOGUĆNOST ZADRŽAVANJA ČESTICA U USNOJ ŠUPLJINI I ULAZAK U ORGANIZAM
2. asistent sa saugerom i sisaljkom konstantno uvlači amalgamsku prašinu koja se oslobađa iz plombe prilikom njenog uklanjanja
3. pacijent tijekom cijelog uklanjanja amalgamske plombe ispire obilno i često usnu šupljinu vodom.

Na sve navedene načine izbjegava se kontakt čestica amalgamske plombe s tkivom usne šupljine, izbjegava se slučajno gutanje tih čestica i udisanje živinih para i tim postupcima je rizik za zdravlje sveden na minimum.

OKO AMALGAMSKIH PLOMBI NE TREBA STVARATI PANIKU ALI IH TREBA ADEKVATNO ZAMIJENITI ZDRAVIJIM, BOLJIM I ESTETSKI PRIHVATLJIVIJIM ISPUNIMA TJ. PLOMBAMA. NOVI REKUNSTRUIRAN ZUB TREBA IZGLEDATI SVOJOM BOJOM I OBLIKOM KVRŽICA I FISURA POTPUNO KAO PRIRODNI NETAKNUTI ZUBI.


TOKSIČNOST AMALGAMSKIH PLOMBI

Estetika zubi sredena izbjeljivanjem svih zubi Zoom lampom i promjenom prednjih i stražnjih plombi

VIDEO

VIDEO

© 2017. Stomatološka ordinacija Dental Estetic Studio. Sva prava pridržana. Sve objavljene fotografije su radovi Dental estetic studia i zaštićene su autorskim pravima.